A banana a day keeps your chagrijnigheid away

Leuwk toch, je eigen twist geven aan een quote. Maar het kan ook hinderlijk mis gaan. Deze bijvoorbeeld.

“Some days you just have to create your own sunshine.”
*Googled op niet-medicinaal spuugbakje. Want deze cheesyness overload is in staat om alle wereldbacterieën uit te roeien, holy shit.

Motivational quotes bestaan natuurlijk al superlang. Maar met taaie tijden zoals corona worden ze wel heel erg commercieel uitgebuit. Zag iemand laatst lopen zonder mondkapje, maar wel met petje waarop stond: ‘the biggest risk is not taken any.’ Grapje. Maar echt hoor. De interwebs staan bol van zogenaamde lifecoach-experts aka random mensen die wat opbeurende mantra’s achter elkaar typen, vervolgens een plaatje van een stoere bergbeklimmer erbij zoeken en alles in de Canva gooien en klaar ben je. Wat moet je bijvoorbeeld precies met de intens diepe quote ‘Finish what you started’? Stel, ik eet per ongeluk een kipburger vol salmonella-units en ik lees dat. Is het dan nog steeds finish the salmonella path you started yourself? Mind you: dit is een random instapost van het account Motivation_mondays (accounts met underscore zijn sws af, maar dat terzijde). Aantal volgers: 1,1 miljoen. Likes op die afgrijselijke finish-post: 35.353duizend. Just sayin.

Eigenlijk best scary dat er zoveel mensen hoop putten uit bijelkaar geraapte mindfulnesscrap. Ik krijg er gewoon jeuk van. Bijvoorbeeld van deze:

‘Be positive be happy be you’.

Nou, let me tell you something: ook als ik cranky as fuck ben, dan ben ik nog steeds helemaal mezelf. Krijg ik een knuffel van mijn vriend, praat ik erover waarom ik chagrijnig ben, pak ik mijn leermoment en ga ik weer door hoor. Eigenlijk vind ik die totale non-meanings van die quotes niet eens irriterend. Ok, ik vind ze best wel superhinderlijk. Maar ook heel fascinerend tegelijkertijd. Misschien omdat ik communicatie-aapje ben.

Ik let op de boodschap, het gevoel wat die woordenbraaksels hadden moeten overbrengen. Met de nadruk op hádden. Maar wil niet helemaal zuur doen hoor. Sommige inspiratiequotes vind ik zelfs heel fijn om te lezen. Dat zijn meestal wel quotes van leiders die hun hele leven al geowned hebben. Dus die geloof ik ook gewoon. Obama bijvoorbeeld. Je hoort ‘m praten als hij ‘The strongest weapon against hateful speech is not repression. It is more speech’ zegt. Ja toch.

Maar vaak zijn die wannabee quotes inhoudelijk simpelweg bedroevend en teleurstellend slecht. Het gros van het aanbod is gewoon makkelijk. Weekdiertjes maken van mensen die het misschien niet zijn. Of juist naïeve weekdiertjes rare en vooral, onrealistische dingen aanpraten. Vind ik gewoon kwalijk. Tuurlijk, tuurlijk, je bent er zelf bij als je dingen leest. En we worden geacht volwassen genoeg te zijn om je voordeel wel/niet uit deze kaasquotes te halen. En je kunt ze natuurlijk ook gewoon negeren uit je leven.

Weet je wat ik het allerergst vindt? Quotes die door interieurjunkies en bedrijven zoals Action worden gebruikt. Het resultaat kapotlelijke sloophouten bordjes en stoelen met “House is a safe haven to eat all the ice cream you have in your fridge.”  Zelf bedacht, zo makkelijk is het creëren van lelijkheid.

Btw: hoe makkelijk het is om intense lelijkheid te produceren op grote schaal bewijzen de rellen van de afgelopen dagen. Plundergastjes die lachend met het restje kapitaal van de toch al struggelende ondernemers ervandoor gingen. Lachend. 

“Whatever you do make sure It makes you happy”

Ik zei toch, veel motivational quotes zijn crappyslecht. En gevaarlijk. Begrijp dat dan.