Barbies met ballen

OPHEF. Althans soort van. Een tijdje geleden las ik een tof artikel op het AD. Een ex-studente van de Erasmus Universiteit had een kaartspel ontworpen. Ja en? Nou, het kaartspel was genderneutraal. Wat? Ja precies. Toen ik de titel van het nieuwsbericht las moest ik mezelf ook even herpakken. Genderneutraliteit is natuurlijk de afgelopen jaren uitgegroeid tot nationaal hipsterdiscussie-onderwerp nummer 1. Naast BLM, avocado’s en triangelvormige vaasjes en signature oorbellen. Dus ik was behoorlijk sceptisch. Maar die houding verdween als dikke februarisneeuw voor de zon toen ik het artikel had uitgelezen. Die studente vond namelijk dat het onderscheid tussen heer en vrouw een sterk staaltje was van klassenverschil. En daarmee heel subtiel ongelijkheid in stand houdend. Wat natuurlijk niet meer van deze tijd is. En BAM. Daar kon ik me helemaal in vinden. Met als gevolg dat ik dit sympathieke kaartspel cadeau heb gedaan aan een van mijn besties die hier wel gevoelig voor is (kaartspel is idd met succes in ontvangst genomen). 

Maarrrr, zoals ik al zei, ik heb scepsis met dat hele genderneutrale. Een paar jaar geleden toen bar restaurant Ayla aan de Kruisstraat in Rotterdam met veel bombarie werd geopend, hadden ze hun mond vol over hun primeur. Namelijk de presence van een genderneutrale toiletruimte, wooooo!! Nieuwsgierig als ik toen was, boekte ik meteen een tafeltje voor mij en vriendinnen bij Ayla. De flessen waren nog niet eens gepopt en ik ging al gelijk op onderzoek uit. Op zoek naar die waanzinnige gehypete genderneutrale toiletten. Ik werd meteen keihard teleurgesteld. Mijn torenhoge verwachtingen vielen direct in dikke duigen. Ik dacht namelijk een heel evenement aan te treffen waarbij me Samsung ff alles kon vastleggen voor de grams. Maar het waren uiteindelijk gewoon saaie hennies van een toiletdeuren waar geen man- of vrouwbordje op was gemonteerd. Ja hallo! Zo kan ik ook complete genderneutrale merch verzinnen zonder al te veel hersencellen te gebruiken. Mijn god. Sindsdien ben ik dus semi-allergisch voor alles wat over genderneutraliteit gaat. 

Nou ja, alles. Die vriendin (je weet toch, de gelukkige owner van die genderneutrale spelkaarten), zegt dat het vooral de invloed van de maatschappij is. Dat meisjes in typische meisjesframes worden gezet en jongens in stoere context. Interessant, Want dat begint bijvoorbeeld in hoe kinderen worden aangesproken. Als een meisje iets doet dan is het vooral ‘heel lief’. En jongensacties worden direct als ’stoer’ bestempeld. Als ik erover nadenk, was ik als kleine monkey mijn tijd wel heel ver vooruit hoor. Ik wilde standaard namelijk áltijd een speelgoedautootje van de benzinepomp als mijn papa moest tanken. Roze schattige fluffy units? Nee man, vond ik als vijf-jarige totaal niet boeiend. Maar daarnaast was ik ook weer gewoon heel erg meisje. Met mijn duizendmiljoen Barbies. Toch begon het genderneutrale lampje in mijn bovenkamer steeds helderder te branden. Thanks to the kaartspel. En ik sindsdien semi-interessant over genderneutraliteit ging lullen met mijn vriend en wat vrienden. Niet alleen erover praten, maar ik ging er ook over nadenken. Want waarom in godsnaam zeggen we dat als een vrouw bijvoorbeeld kickbokskampioen is, dat ze een vrouw met ballen is?! Is toch crazy eigenlijk? Ten eerste: een vrouw met ballen is gewoon scary. Behalve als die persoon in transitie is dan hè. En ten tweede: is mevrouw bokskampioen dan meer of meer mannelijk omdat ze hard kan trappen? En krijgt ze daarom kudo’s met geslachtsdelen cadeau? Think of it mensen. 

Nogmaals, ik ga lang niet met alle genderneutrale ontwikkelingen mee. Maar bij sommige dingen sta ik toch wel wat bewuster stil. Mijn nichtje en haar wereldberoemde vriend Kraantje Pappie zijn onlangs ouders geworden van een meisje. Toen wij hun geboortekaartje binnenkregen – een zwart exemplaar met shiny zwarte font- zei ik tegen mijn vriend: ‘hoe stoer en cool is het dat ze niet voor roze zijn gegaan!’. Dat op zich is al de enige juiste opmerking. Maar het zegt wel dat we nog een lange weg te gaan hebben. Want ik zou eigenlijk die kleur zwart helemaal niet hoeven koppelen aan ’stoer zeg voor een meisje’, toch?  Think of it and think again mensen. Educate yourself.