Bloodline: verslavend voorspelbaar

Een familiesaga waarin nou een keertje niet alleen het zwarte schaap iets op zijn kerfstok heeft. Interessant. In een broeierige setting op Florida Keys laat regisseur Jeff Nichols je kennismaken met de zeskoppige familie Rayburn. Die kennismaking verloopt vooral via zoon John, die in de onheilspellende voice-over, de aflevering naar grote hoogtes tilt. Omdat hij dingen vertelt die een hoog spoiler-alert hebben. Maar toch ook weer niet helemaal. Voorspelbaar en spannend in de mix.

Deze eerste aflevering begint wat obligaat met scènes waarin de welgestelde familie Rayburn en hun jubilerende familieresort in Florida Keys aan de kijker wordt gepresenteerd. Nichols trekt hier overigens wel meteen de meest makkelijke registers open om het gevoel van ongemak op te wekken: een familiefittie voorafgaand aan het jubileumfamiliediner, de verloren oudste zoon die alsnog komt opdagen, de aangeschoten vriendin die tijdens de speech van Rayburn senior allerlei gênante zinnen lalt.

Nichols knalt ondertussen vol op de onderhuidse spanningen, het gevoel van ongemak en onderlinge verhoudingen tussen de familieleden. Oudste zoon, eeuwige troublemaker Danny (Ben Mendelsohn), zoon John met permanent bezorgd-getergde blik (Kyle Chandler), heethoofd zoon Kevin (Norbert Leo Butz). Het enige meisje in de familie, de vreemdgaande dochter slash advocate Meg (Linda Cardellini). De ouders Robert (Sam Shepard) en Sally (Sissy Spacek) Rayburn die met enige reserves de ‘gevallen’ zoon Danny weer toelaten in hun leven.

Na deze introductie wordt het gevoel van ongemak en onheil consistent doorgevoerd. De voice-over vol verontrustende mededelingen, de flash forwards van Danny en John op een zeilboot in de stromende regen. Het belooft zó weinig goeds. Hoewel de flash forwards niets te verbergen hebben, zorgt Nichols ervoor dat je als kijker in het ongewisse blijft. Knap vind ik dat. De flash backs zijn daardoor des te onheilspellender. Als John dollend tegen Danny zegt:’I love you brother. I have sexy dreams ‘bout you’, dan weet je dat die broederliefde wordt uitgedaagd, de droom een complete nachtmerrie. Ongemak heeft inmiddels plaatsgemaakt voor onheil.

De shots in Florida Keys zijn zwoel, sferisch en mysterieus. De montage is vlot, zeker aan het begin waar je de familie leert kennen op dat pijnlijk ongemakkelijke familiediner (hallo Festen!). Naarmate de aflevering vordert, wordt het tempo trager. De scènes in de duistere mangrovebossen en onderwatershots waarbij de suggestie wordt gewekt van verstikking en verdrinking, versterkt dat beeld.

Sissy Spacek speelt de rol van roedelmoeder prima. Ik dacht in elk geval niet de hele tijd aan Carrie. Kyle Chandler is overtuigend als broertje met gewetensconflict. Maar de bokaal gaat deze aflevering naar Ben Mendelsohn. Hij zet een Danny neer zoals een Danny hoort te zijn: charmant, sexy en met een knapzak vol issues.

Deze eerste aflevering van Bloodline begint zoals gezegd wat voorspelbaar, maar het duurt niet lang vooordat je mee wordt gezogen in dit drama over familie-eer, schuld en onderbuikgevoelens. De bloedlijn die telkens dreigt losgeknipt te worden omdat Danny weer iets heeft geflikt. Maar dan is er plotseling John, die in de voice-over opbiecht ‘iets verschrikkelijks’ te hebben gedaan. Voorspelbaar verslavend, deze serie. En dat al na aflevering 1.

Het 1e seizoen van deze Netflix Original uit 2015 telt 13 afleveringen. Het 2e seizoen is nu te zien op Netflix.