De Grote Koffierant-Maandag

Geluk is geheel afhankelijk van onszelf. En van koffie. Vrij naar Aristoteles.

De koffieautomaat. Hèt apparaat dat bijwerkingen geeft. Het maakt sowieso van elke werknemer een halve psychopaat. Omdat in koffieautomaatkoffie een stofje zit dat de meest brave kantoorslaaf tweakt naar sluipmoordenaar. De koffieautomaat. Het brengt de slechtste snob in de mens naar boven. Snobbige boven-modaalverdienende werknemers die met een knijper hun neus vacuüm trekken. Om vervolgens naar adem snakkend richting kantoorkoffiebar te trippelen. En dan zonder te knipperen drie euries afrekenen voor hipster heet water met een tof bruingebrand kleurtje. Maar wat boeit het. Als uiteindelijk de lokale koffieboer maar goed boert. Dankzij de liefdadigheid van de overijverige milieubewuste, koffieconsumerende westerling met duurzaamgeweten.nl

Toen ik bij KPN werkte deden de werknemers (14.077 fte’s in 2014*) een koffiewave toen de hysterisch smerige koffieautomaten werden vervangen door nieuwe apparaten. EINDELIJK. Maar toen de nieuwe koffie-apparaten nog slechtere kwaliteit rioolwater bleken te produceren dan de afgekraakte apparaten die hun weg naar de sloop inmiddels hadden gevonden, brak de pleuris voorgoed uit.

De koffiedorpspomp 2.0-monologen waren snel geboren. De lengte en inhoud van de koffieklaagliedjes namen vormen aan van Griekse tragedies. Diepgekrenkte kantoorklerken en klerkina’s doolden rond in de gangen bij de gewraakte koffieautomaten. In ruil voor de gedane arbeid voor heer- en werkmaatschappij, kon je gifbekers met dampend hellewater krijgen, zo was de gedeelde mening. Een gotspe was het. En ik had opeens collega’s die gepromoveerd bleken in de rechtsdraaiende koffieboonsystematiek. En het effect van automatenkoffie op de productiviteit. Ik vond ze vooral moordzuchtig overkomen. Gebrek aan kwaliteitskoffie doet wat met iemands uitstraling, met het gemoed van een kerngezond individu.

Ik werk nu een paar maanden bij het AMC in Amsterdam. Met een AH To Go, Starbucks en een gloednieuwe koffiecorner op het inpandige plein aan de Meibergdreef 9. En toch sla ik deze koffiepunten regelmatig over en hang ik tevreden rond bij het koffie-infuus van mijn eigen directoraat HR. Serieus, ik slurp best regelmatig de koffieautomaat op de derde verdieping -eigenlijk is het de zesde verdieping omdat in de tussenverdiepingen de OK’s verstopt zitten- leeg. Ja, ja U heurt het goed. De koffieautomaatkoffie is hier zowaar prima afgesteld, zowel op temperatuur als op smaak. Spreekt hier de sarcastische werknemer met Toren C-aspiraties tot U? Of heeft het AMC het gewoon getroffen met de beste facility manager ever? Kan. Wat ook kan, is dat de KPN-koffieautomaatkoffie gewoon intens slecht was. Dan smaakt tuulek elk bakkie troost erna als de Griekse koffiehoorn des overvloeds.

*Bron: kpn.com