Er was eens een Aap en een Blokki in Lunapark

Heb je dat ook wel eens? Dat je een naam of een combinatie van namen ergens voorbij ziet komen en je fantasie op hol slaat? Dat heb ik met Blokki en Luna. Hoe verzin je het, zo zoet. Blokki en Luna klinkt als een begin van iets ongelofelijk moois. Blokki & Luna, de stripboekenreeks, een animatieserie, de eerste Pixarfilm gebaseerd op een Nederlands script. Maar Blokki & Luna zijn geen fictieve stripfiguren. Geen Finse Pokémons. Nee, Blokki en Luna zijn de showpony’s in de geniale afstudeeropdracht van Cas van der Zanden, een Spaanse lesmaatje van mij (van wie ik gerust kan melden dat hij en ik iets van 43% van de lessen aanwezig waren. Maar dat geheel terzijde).

Cas studeerde af aan de TU Delft op vrijdag 1 juli waar ik jammerlijk genoeg niet bij kon zijn. Want het was een spektakel, zo bleek later uit het relaas van andere Spaanse lesmaatjes, die er wél bij waren. Oppernerd Cas werd namelijk om de oren geslagen met machtige cijfers: een acht voor bouwtechniek, een negen voor innovatie een tien voor presentatie. En laatst op de reünieborrel der Cursisten Spaans, vertelde Cas opnieuw hoe geweldig die afstudeerdag was en dat zijn afstuderen überhaupt in het teken stond van complete happiness en champagne. Bij het woord champagne moet ik heel verslagen voor me uit hebben gestaard.

Want ter compensatie van mijn sipheid reed Cas vorige week spontaan langs met de zwarte bestelbus van zijn ouders. Met daarin het hele afstudeerpakket: de lijvige afstudeerscriptie, de Luna-maquette, schaalmodellen van Luna, Blokki-onderdelen op ware grootte en in het klein en flitsende productiefilmpjes op zijn i-pad. Ik was in den wolken. Want nu werd Cas’ afstudeerdag zomaar en voor niets nagesynchroniseerd. Alleen zonder champoepel.

Luna: schaal 1 op Aap.
Luna: schaal 1 op Aap.

Het uitgangspunt van Cas’ afstudeerproject is even nobel als verbluffend simpel. Hij kon het niet aanzien hoe vluchtelingen hier in NL in van die muffe gymzalen opeengepakt zaten. Gescheiden door tussenschotten waar je nog niet eens een vlieg mee dood kon slaan zo teer. Dat moest toch anders dacht Cas. Waarop hij spontaan driftig begon te schetsen en bedacht kortgezegd een volledig duurzaam, betaalbaar woonunit-systeem, Luna (An architectural quest for a spacious and eco friendly future), dat in rap tempo zonder enige interventie van hamer en zaag, gebouwd kon worden.

Dus met Blokki (A revolution in DIY building solutions) schuif je muren, ramen, vloeren en plafonds in elkaar tot Luna’s. In allerlei variaties. Een heel Luna-complex dat ook nog eens middels een zwevende loopbrug, over de bestaande infrastructuur van een locatie kan worden neergezet. Zero beschadigingen aan bestaand landschap, en even zo gemakkelijk weer af te bouwen, plat te vervoeren naar een volgende locatie.

‘De mogelijkheden zijn tamelijk eindeloos, van vakantiehuisjes tot mobiele units voor evenementen en festivals,’ aldus Cas. Ja, heel leuk van der Zanden, maar ik denk eigenlijk meer in de richting van Warner Bros, Metro Goldwyn & Mayer. Lunaparks als inceptional alien time infused community capsules in Star Wars the Freaking Sequel. Ok, mijn punt is duidelijk.

Luna for Star Wars.
Luna for Star Wars.

De bruikbaarheid en het vernuftige van Blokki gaan op de genoemde features in elk geval al het oorspronkelijke uitgangspunt van de afstudeerscriptie voorbij. Want Luna(park) is gewoon geschikt voor allerlei duurzame (nood)situaties, niet alleen voor vluchtelingen. Toegegeven, als je zoals ik al meer dan een dozijn TU-Delft afstudeerdagen- en borrels hebt afgelopen, dan klinken de termen duurzaam, bouwkundig vernuftig, slim geconstrueerd wat random.

Lunapark
Lunapark

Maarrrr, wat dit project zo bijzonder maakt is de minutieuze manier van schetsen, de aanloop naar het project en de gedetailleerdheid van basisidee tot geboorte prototype van Blokki. En wat voor moois en duurzaams je daarmee kunt bouwen (Luna). Je voelt de lol, de liefde en vooral het ambacht voor het vak. Maar is het ook hipster en direct te vermarkten? Oh jazeker!

Maar wat mij vooral raakte was de weg naar eindproduct, die met veel liefde is afgelegd. Alleen, dat is subjectief en niet meetbaar. Dus bewonder vooral de feauteau’s in dit blog. Wanneer Blokki & Luna als filmscript is te verkopen, dan teken ik alvast als scriptwriter voor Blokki & Luna, The Building Revolution Continues.

Fotocredits Lunapark en Lunapark for Star Wars: Cas van der Zanden©2016. De namen Lunapark en Lunapark for Star Wars zijn voor dit blog bedacht door Het Aapje©2016.