‘Hallo Funko Pops, wat heeft U een groot hoofd!’

Het algoritme van Facebook is onnavolgbaar. Ik snap dat ik vaak fashion- horecagerelateerde ads in mijn timeline krijg, maar een sale-banner van avvi.nl deed bij mij geen noemenswaardige bel rinkelen. Dus ging ik even in de koekeloermodus. In de gauwigheid zag ik een scherm vol merchandise uit de gamewereld en Marvel. Nu ben ik best een sucker voor geinige gadgets van bijvoorbeeld Disney en Marvel, maar het blijft altijd bij kijken. Ik voel me niet geeky genoeg om, let’s say, een Flash Gordonpop te regelen voor onder mijn palmplant. Maar soms spookt het wel door mijn hoofd, dat zo’n unit best een grappige gimmick is in mijn vrij monochrome interieur met taupe- en witte accenten. Anyway. Ik klikte op de sale-categorie die zo loud en shouting mijn tl binnenstormde: ‘Funko Pops’ waren blijkbaar in de sale. Batman, Spiderman, Catwoman. Maar ook een Harry Potter, Carice-Melisander- van Houten en Sherlock van vinyl keken mij vanuit hun kartonnen dozen met venster aan. En dan denk je onvermijdelijk: ‘ja en? Is niet boeiend.’

Dat dacht ik ook, ware het niet dat deze Funko Pops, vinyl poppetjes zijn van max. 10 cm lang. Met als absolute hoogtepunt een uitvergroot mangahoofd op het rompje. Wat de überheroes Batman, Spiderman en Catwoman direct een geestige uitstraling geeft. Ook zijn de pops heel gedetailleerd gemaakt. Van het jasje, de gedrapeerde jurk, Hedwig, de uil van Harry Potter. Het is entertainment op de vinylmillimeters. Had ik die donkere, ronde kraaloogjes al genoemd? Die pops keken mij aan en ik smolt weg. Dat werk. Daarna dook ik direct diep in de wereld van Funko Pops. Een Amerikaanse uitvinding, niet heel gek met voornamelijk Marvel-karakters in pops-vorm. En die, om eerlijk te zijn, wel al eerder in mijn blikveld was geslopen: mijn kleine nichtje heeft Funko Pops van Star Wars (dankzij haar moedert, mijn zusje, die Star Wars-geek is. Krijg je dat inderdaad). En toen collega-schrijfster ondernemer, Chinouk Thijssen een Cruella deVille Funko Pop op haar Instagram postte was ik finaal om. Ik moet dit. En wel nu.

Winehouse: 'you must be Valerie' Adler: 'uhm no, my name is Irene.'
Winehouse: ‘you must be Valerie’ Adler: ‘uhm no, my name is Irene.’
Voor de peoples die mij nu een beetje schamper zitten uit te lachen; lach maar. Googlet U maar even, selecteer meteen 26 pops per scherm, en ontdek dat u niet van steen bent. Funko Pops zijn namelijk een regelrechte invasie in het deel van je brein dat de kind-dingen regelt. iets met irresistable. Inmiddels ben ik Funkofan next level en lid van zo’n Facebookgroep. Ik vroeg meteen supernieuwsgierig op basis van welke criteria men pops koopt. Hysterische replies natuurlijk. Van peeps die heftig de collectibles van Game of Thrones en Star Wars verzamelen (want alle pops komen in beperkte oplage). Tot reacties van ‘ik bewaar mijn pops in dozen tegen verkleuring en blijven zo meer waard’ en ‘waar ik wat mee heb, en dat is euh alles’.’ Owja: je pops laten signeren op een Comic Con door Benedict Cumberbatch (Sherlock) is ultiem bucketlistding onder de pops-verzamelaars. Fascinerend. Ik heb, gezien de prijs van zo’n poppetje (gemiddeld 12,95 tot 40 euries voor heel exotische exemplaren), meteen criteria voor mezelf opgesteld. Om hoarder-symptomen en ander impulsief koopgedrag tot een minimum te beperken.

Leest u even mee?

Ik-zweer-het-je, ik koop alleen pops die:
1 ik ken van films, tv-series, of bekende personen zijn
2. qua outfit en kleur passen in Le Interieur
3. ik niet ken van de films en/of series waarin ze spelen, maar waarvan ik de outfits vet geweldig vind
4. volwassen zijn. Dus geen Dory en geen Ariel van Disney
4a. conclusie: wat is dit een verschrikkelijke tijdlijn-ontdekking eigenlijk.

Maar even serieus mensen. Ik heb nu Irene Adler (Sherlock) en Amy Winehouse. Op mijn lijst staan Elizabeth Keen (The Blacklist), Jessica Jones (Netflix tv-serie), de orang utan Maurice van Planet of the Apes (duh) en Hillary Clinton. Als ik deze pops heb, dan stopt deze idioterie accuut. PS: 29 oktober ben ik jarig. Dank u.

Ja, ook jij bent nieuwsgierig naar FUNKO POPS.