Heb een game plan voor je plant

“Planten kunnen gewoon heel dramatisch zijn.” Deze nu al legendarische quote van collega Melanie was direct inspiratie voor dit blog. Tijdens een koffiebreak vorige week op kantoor was er namelijk een plantdebat gaande. Over dat planten prachtig zijn maar ook wel soort van gedoe. Het zijn aandachtshoeren en sommige soorten zijn supersensitief met attitude. Heel hinderlijk.

Ja beste mensen. Plantverzorgings is een functieschaal op zich. Het is zwaar verantwoordelijk werk. Elke dooie plant is namelijk weer een groene long in je woonstad minder. Elk bruinverschrompeld blad betekent dat je een overfeeder bent. Of dat je de meest foute potgrond in je Intratuinmandje hebt gezet. Of de verkeerde dosis plantvitamines hebt gegeven. Worden ze helemaal loco en grillig van. Je moet een beetje bipolair willen tuinieren zeg maar. Je plantzaakjes moeten op orde zijn. Altijd.

Planten zijn gevoelsapparaten. Ze ondergaan direct je strategisch verkeerde keuzes. Hoe dan? Nou, ze gaan gewoon dood. Je game plan moet dus op orde zijn.  Door nooit je focus te verliezen when doing ur plants. Dat betekent in mijn geval bijvoorbeeld het eindeloos verplaatsen van mijn bananenplant. Ver weg van de nasty UV-straling van de zon op het balkon. Vergeet trouwens niet om minstens je bachelor in Planthydratatie te halen. Geef je te veel of te weinig en bam! Je groene matties laten meteen de schouders hangen als teken van protest.

Verpotten. Ook zoiets. Heb je net je green best friend gekocht, kom je erachter dat je de green fukker meteen moet verpotten. In een pot die drie keer zo groot is als de originele kluit. Wat is dit joh. Moet ik een bank overvallen? Weet je wat een big ass terracotta buitenpot tegenwoordig kost?! Een thuis-jungle gaat je monnies kosten, weet dat.

Ondanks hun neiging tot drama-gedrag en het gevaar dat je bankrekening leegloopt, is het chillen met planten en bloemen leuker en minder kneuterig dan je denkt/dan ik dacht. Niets is leuker dan je mini-jungle goed zien gaan, compleet met bloemen en bladeren in de mooiste color ways. Weet je, ik vond (oude) peoples met bingo-ambities en vooral hun tuinhobbies heel lang sufschattig, if that makes sense. Maar ik neem mijn woorden terug. Bij deze. Joe!