Horeca Matters

Nooit eerder heb ik me zo heftig gerealiseerd wat voor belangrijke rol de horeca speelt in een mensenleven. In míjn leven. De lock down legt dat al maanden superpijnlijk bloot. En ga nou niet meteen lopen jengelon dat je hier de eerste regels zit te lezen van een bloggende alcoholist. HALLO, de horeca is meer dan dat. En ik zal jullie precies vertellen waarom.

Om te beginnen de ontelbare hotelovernachtingen die ik in mijn leven heb geboekt op vakantielocaties. Maar ook gewoon in eigen land. Een hotel is dé grote realisatieplek des levens. Waar anders kom je erachter dat een boxspring nóg gevaarlijker is voor potentiële verslaappersonen zoals ik? Ik blijf rustig ronken als een prinses op een kikkererwt hoor met die heerlijke luxe chubby matrassen onder me. Een ander realisatiemoment is je overdreven hotelontbijt. De hoeveelheid continental breakfasts die je opschept staat gelijk aan het continent Afrika. Waar de meeste mensen daar het met een fors stuk minder moeten doen. Ik weet, ik weet, dit is niet de plek om daarover een foute grap te maken. 

Maar wat ik bedoel is dat in de loop der jaren de hotelontbijtjes, mits je het licht gaat zien, steeds realistischer op je bord komen te liggen. Van tien croissants naar eentje. Niet nóg een scrambled egg op je toast als je weet dat je daarnet ook al twee pancakes naar binnen hebt geschoven. Ja, omdat je ervoor hebt betaald. Maar daar moet het natuurlijk niet over gaan. Het moet gaan over het feit dat je beter naar je behoeftes leert te luisteren. In alle aspecten van het leven. Want even terug naar de realiteit van je hotelontbijt: dit is de diameter van je bord en dit past er op. Meer niet. Zo is ook de leven. Teveel van alles is eh ook niet alles. Anders flikker je van de rand af. Anyway, we moeten door. Waarom horeca je ultieme lifechanging life hack is.

Gedurende lockdown zijn we gedwongen creatief geworden. Zoompimpelen hier, lock down wijnarrangementjes daar (aka ijsberen in je uppie langs je eigen wijnvoorraad. En daar elke keer een intelligent slokje uit nemen). Driegangen menu’s die niet door de ober worden gebracht, maar die je zelf van je slow cooker naar je bord moet takelen. Meesterlijk toch al die DIY-movements in je eigen osso? Precies die ontwikkeling heeft me doen beseffen wat eettentjes en borrelbars voor mij betekenen: het betekent letterlijk jezelf verwennen of samen (met je geliefde) genieten. Iemand trakteren op heerlijk voedsel en roddelen over het leven tegelijk. Of als je zaken doet: je businesspartner volgieten met wijn in sfeervolle setting. Daarna hem/haar een handtekening laten zetten onder je dikke offerte. Waarmee je na uitbetaling daarvan, direct door kan naar de Malediven. Dat werk. 

Maar serieus: horeca hóórt in het straatbeeld, het is civilization. Want eerlijk, als jij door een of ander godverlaten dorp rijdt, en je plots een uithangbord van een cafeetje ziet shinen. Dan spring je een gat in de ozonlaag zo blij ben je dan. Ja toch? Ook al verkopen ze in dat dorpscafé alleen gare filterkoffie, old school tosti ham kaas en een Grolsch van de tap. Het maakt niet uit. De aanwezigheid van horeca betekent namelijk dat de omgeving het belangrijk genoeg vindt dat mensen bij elkaar komen. Voor de gezelligheid of voor droevigheid als daar reden toe is. En dat je onder een troostwijntje weer even tot de kern kan komen. Of dat je van je barkruk valt en je de kern van je stuitje raakt.

Horeca is voor mij de plek waar je, onder genot van cocktails en lekker voedsel, vriendschappen viert en verlengt, viert en verlengt. Het is de plek waar je je smaakpapillen een masterclass gunt. Het is de plek waar je je sores even vergeet, jezelf beloont om wat voor reden dan ook. Horeca is de lijm tussen altijd haast hebben en een momentje voor jezelluf (en anderen). Horeca kan ook de plek zijn waar je jezelf even King of the Hill voelt of Queen of the Night. Dat pakt soms niet altijd goed uit, drank-wise. Maar hee, in het echte leven pakken dingen ook niet altijd goed uit. En uiteindelijk weer wel.

Dat hoop ik ook voor de horeca. De branche waar ik veel liefde voor heb. Dingen hebben intens slecht uitgepakt voor deze mensen. En het moddert maar door met die verlengde lock downs. Maar uiteindelijk pakt alles weer helemaal goed uit voor deze food&beverages-kunstenaars. Want deze horecastrijders hebben inmiddels alle karma-units uit de goddamn universe ge-owned. Het gaat goed komen. Dat hoop ik en geloof ik oprecht.