Mijn BarbiePapa

Barbie
Gouden oorbellen met bloedkoraal
Zwarte werktas (voor stage bij Philips Jakarta)
Venetiaanse maskers
Nastar koekjes
Guess horloge
Nike sneakers met classic blauwe swoosh
Hawaii-hoodie
Indonesische koffie (kopi tubruk)
Ralph Lauren parfum
Gouden ringetjes
Jeans jacket
Houten Maleo-vogel
Handgeschreven brieven
Gouden creolen
Kopi Luwak
Sosro losse thee
Snoopy schooltas
Olijfkleurige Shabbies
Gouden Ramona-ketting
DKNY-shirt

Deze lijst heeft alle kenmerken van een Sinterklaaslijst. In werkelijkheid is het een greep uit de vele presentjes die ik ooit van je heb gekregen. Meegenomen van je zakenreizen en vakanties. Omdat ik jarig was, omdat het Sinterklaas was, of Kerst of zomaar. Omdat ik er (subtiel) om vroeg. Omdat ik nooit genoeg Indonesische thee in huis kon hebben (ik kan een pop up store beginnen, serieus). Omdat alleen de beste leren laarzen goed genoeg waren om je kleine meisje te beschermen tegen de woeste Nederlandse regenbuien.

Bij Barbie die op #1 staat, hoort een fijne anekdote. Als kind wees ik de plastic pop aan in de etalage van de speelgoedwinkel in het Amstelveense Groenhof. De blonde Barbie met het ranke lijfje en prachtige jurk. ‘Wil je die? Daar moet papa wel heel hard voor werken hoor, dus je moet geduld hebben.’ En elke keer als ik met pa in het winkelcentrum was, liepen we langs de etalage (of aannemelijker: ik trok hem erheen). ‘Kaik, kaik, pa! Barbie isser nog steeds! Heb je de centjes al?!’ Pa had La Barbie allang ingeslagen natuurlijk. Hij had haar goed verstopt voor mijn grote speurogen. En ondertussen voerde hij dagenlang het ´papa is heel hard aan het werken voor Barbie’-toneelstuk met verve op. Pa draaide dit verhaal, tot ver in mijn post-Sinterklaasperiode, met zichtbaar genoegen telkens opnieuw af. En ik genoot met hem mee.

Maar het grootste cadeau was jijzelf pa. Je karakter, je grote hart. je pretoogjes, je humor. Je vertrouwen in mij. Je liefde voor je enige kind (‘bof jij ff dat er niet nog meer Ramona’s zijn’). Denkbeeldig doe ik de grootste strik om je heen die ik kan vinden. Je was een cadeau en feestje tegelijk pa. Je was mijn eigen Barbiepapa. #fransbernhardbedankt