Respect voor Facebook

 Ik vind Facebook fenomenaal. Bovenal heb ik respect voor Facebook(ers). Daarover later meer. Social media is voor sommigen een botox-unit: nep, lelijk en volgespoten met troep. Voor mij is Facebook, naast Twitter en Instagram, juist een superbron van inspiratie. Vines, Buzzfeedlijstjes, culiblogs, de Quote top 5, vacayfoto’s, oorlogsfoto’s, trailers, teasers en cutie pie dierenfilmpjes. Ja, ook de egels die aan het blufpokeren zijn om een stronk bloemkool. Het is Zuckerberg’s 24/7 crazy kermis and I love it with all my heart.

Hoewel.

Zoals alles wat massaal is, is het met de kwaliteit van de posts op FB ruk gesteld. Niet altijd maar wel regelmatig. En dan heb ik het niet over de landelijke krantenartikelen die op F-book worden doorgeplaatst. Die deugen over het algemeen wel contentwise. Officiële nieuwsberichten worden helemaal drooggecontroleerd voordat ze gepubliceerd worden. Gecheckt op feiten en honderd keer nagekeken op grammatica en spelling (ok, ok, redacteuren hangen ook weleens lam in de kroonluchters. Met oervervelende typo’s als resultaat). Maar online redacteuren hebben een getrainde pen. Zij posten dagelijks écht relevant nieuws. En nu komt het belangrijkste: alles in een lekker leestaaltje opgeschreven. Of heel strak, want soms is nieuws qua inhoud gewoon niet sexy te krijgen. Prima verder. Deze nieuwscategorie op FB is meestal rock solid.

Maar je hebt ook van die celeb&lifestyle-nieuwsblogs die vol staan met non-nieuws. Met headlines die zóó gruwelijk slecht zijn, dat het weer goed is. Goed, omdat het zo vreselijk slecht is. “Dit meisje heeft al zes jaar haar haar niet gewassen. Lees hier de echte reden en het resultaat.” Ik was al Sjaak Afhaak bij de eerste zin. Ik kén niet eens chicks die zes jaar vrijwillig met Cruela de Ville-kapsel willen rondlopen. En ik ontvriend echt íedereen die dit op hun bucket list hebben staan. Meisje of jongen.

Maar wat nou als er “Prinses Beatrix wast al zes jaar haar kapsel niet” had gestaan? Dan was de Privé-redactie in één klap loaded vanwege dubbeluitverkochte oplagen. En hadden ze zelfs de schoonmakers een weekend naar de Seychellen kunnen sturen. Fáscinerend en inspirerend voor mij als schrijver, dit soort onzin.

Anyway, Facebook. Voor mij dé ideale nieuws&entertainmentbron die nooit slaapt. Of de bron die mij juist uit m’n slaap houdt. Want een andere goeie source van one liners en inspiratie is de kilometerslange comments line up onder een willekeurige post. Ik koekeloer vaak onder posts van MTV. Het liefst als het over de zoveelste beef tussen Niki Minaj en zangeressen die wél kunnen zingen gaat. Geniaal is vervolgens het geblaat tussen het Minaj-dispuut versus de waarde leden van Alpha Bèta Taylor Swift. Uiteraard zijn het vaak chicks die virtueel elkaars wimperharen één voor één los zitten te trekken. Maar dan. Is er een dude. Tussen de duizenden catfight comments die dit roept:

‘I know my comment will be ignored but when I am alone in my house i hide under a pillow and pretend i am a carrot’

Held! Echt jongens, dan ben ik aan hoor. Heb nu al een draft gedicht in m’n hoofd. Waar ergens opeens uit het niets de zin ‘alsof ik een wortel ben’ tussen de regels oppopt. Awesome!

Dan nog even speciale aandacht voor deze social media-thema’s die bizar kuddegedrag stimuleren:

1) spartaanse ‘ik teer op 1 suikerzakje – en – 1 oplossoepje – voorhetgoededoel -wereldfietsreizen en 2) afscheidsbrieven

Allemaal superindrukwekkendheftig inderdaad. Dat vindt tout Nederland ook. En om een beetje structuur in reacties te knallen hebben alle reageerders één gemakkelijk woordje afgesproken: ‘respect’ (*zachtjes huilt*).

Jan, Toos, Sharada, Yvonne, Ted, Truus, Carola, Melvin, Frans, Willeke, Gaston, Maaike, Shanna, Ella, Bas, Gijs, Linne, Sterre, Jainina, Jaime, Bob, Ghilaine, Frédéric, Fred K., Willem, Elaine, Joelle, Madison, Zaida, Nolan, Justin, Amara, Tinus, Gert, Donna, Ingrid, Majella, Alvin, Lotte, Elia, Gea, Donnie, Astika, Dennis, Chanel, Veerle, Freek en Maarten, hebben allemaal respect voor mensen die halfblind en kreupel een berg opklimmen. Allemaal hebben ze respect voor personen die dapper hun eigen dood regisseren.

Heel erg bedankt voor jullie originele (#not) zevenletterige, hartverwarmende medeleven in de tijdlijn van vele, vele landgenoten. Maar de publieksprijs gaat wat mij betreft naar Thea de G. Zij postte dit naar aanleiding van een openbare afscheidsbrief, vandaag geplaatst op de Facebook van Metronieuws:

‘Respekt, ik heb kippenveld’

Kijk, dan heb je mij. Want als je in die ongelofelijke empatische braakbak aan comments, aandacht én respect weet te vragen voor iets compleet out of line, namelijk je gesellige grasveld met plofkippen, dan ben je wat mij betreft een hele grote.