Shared dining is zo 2020

Vorige week heerlak gegeten met oud-collega in de Hofstad. Toen de serveerster het shared dining-concept kwam uitleggen, riepen we trouwens wel heel hard dat we ‘PRECIES NIKS’ gingen delen. Je kunt maar duidelijk zijn toch?

En eerlijk, valt dat hele deelconcept inmiddels niet in de Nay-categorie? Ik bedoel, waar is de vibe gebleven dat eten een ultiem me-time-moment op je bord is? Je vrienden, familie, aanhang en buren die je mee hebt gesleurd eten toch ook gewoon van hun eigen bord? Wie heeft überhaupt verzonnen dat de reguliere couverts (met bijvoorbeeld een kippetje met pasta en een blaadje sla erop) nog voordat ze worden uitgeserveerd, in kleinere porties worden gesneden onder het mom sharing is caring? Mensen, dat geldt alleen als je een fijne tiktokhack deelt met je mede instaverslaafden-dierbaren hoor. Maar als je als horeca-ondernemer de gerechten in veelste dure mini-porties opdeelt en dan nog de audacity hebt om het te verkopen als: ‘U kunt bijvoorbeeld de kiptortilla en enchilada nemen en uw tafelgenoot kiest de stronk broccoli en die ene wortel. Dat kunt u dan samen mooi gezellig delen!’ Ik kan niet hoor. En deze ook altijd: ‘ik adviseer maximaal twee gerechtjes per persoon te nemen, dat is écht voldoende.’ Aka twee minigerechtjes à 18 euro per persoon waardoor gegarandeerd royale omzet in één avond. Horecatent gaat rijk naar huis en jij bent alweer in het ‘samen zullen we alles delen’-systeem getrapt. En het allerergste is als je met een groep of met je (werk)team een uitje hebt in zo’n shared dining-apparaat. Dan is het natuurlijk qua groepsdynamiek niet de bedoeling dat jij opeens op solo-tour gaat en jouw gerechtjes helemaal zelf gaat zitten wegsnaaien. Eigenlijk zorgt dat hele samendelen-eten voor ongevraagde groepsdruk. Want je wil natuurlijk niet geside eyed worden vanwege je skeere en gierige eetacties. Eeeey, volgens mij hebben we een eetconcept te pakken dat zorgt voor tweedeling in de eetbare samenleving. Think about that one.

Ik overdrijf natuurlijk altijd als ik ergens iets van vind (dus rustig maar, shared dining vind ik heel leuk, no hate mensen). Sterker nog, ondanks de titel van dit blog komen er juist alleen maar meer shared diningconcepten bij. In Roffa alleen al zijn er de afgelopen maand minstens drie deel-dinings bij gekomen. Is natuurlijk supergoed nieuws, dat er nieuwe horeca bijkomt in deze toch nog steeds lastige tijd voor ondernemers. Maar ik wil een klein adviesje meegeven mocht je helemaal voor het deelconcept willen gaan: kies gewoon wat jij lekker vindt om zelf op te eten. Fast forward de bediening even als ze het shared diningconcept uit komen leggen want niet op jou van toepassing. Wel is het handig om dan een tafelgenoot te kiezen die net zo egocentrisch is als jij wat snaaien in gezelschap betreft. Stel desnoods een lijstje samen met like minded peoples en you’re good to go.

Eet smakelijk!