Smells good, sounds dramatic

‘A crisp white cotton shirt layered with citrus cologne an every day accessory for me.’  

Uhm, wat is dit? Is dit een zin uit een gedichtenboek dat nooit gepubliceerd had mogen worden? Of nee, het zijn natuurlijk van die murals die je op je saaie keukenmuur kunt plakken. Met superkorting bij Ali E. te koop. Kun je gelijk je slaapkamer, kastjes en toilet pimpen. Ten minste, als je wansmaak je smaak is.

Wat dacht je van deze parel:

‘Faraway golden vapors of a holy incense and cocoa blend, lingering on a supra smooth addiction.’ 

Whodizz. Een wierookspecialist op crystal meth? Een cacaoboer die net naar de hoeren is geweest? I mean.

In werkelijkheid zijn dit teksten die op de doosjes van Zara-parfum staan. Ja you heard me. Voor al mijn communicatie- en taalvriendjes is dit dé geniale gouden tip. Voor als je iemand met een liefde voor taal een hatelijk cadeau wil doen. Just grab a bottle of any Zara perfume and put it in your mandje. They staan namelijk vaak vlakbij de kassa als je bijna gaat afrekenen als hinderlijke verleiding.

Anyhow, die teksten fascineren me dus. Hadden ze geen copywriters in dienst? Hebben ze een random stagiair gevraagd ff een ‘geinige tekst voor de geurtjes te verzinnen’? Of zijn alle tekstschrijvers net ontslagen op het hoofdkantoor? Je weet het niet. 

Toegegeven, parfum fangirl als ik ben, ik heb moeite met echt álle parfumcommercials als het gaat om hoe ze de boodschap overbrengen. Daar bedoel ik het ondefinieerbare gehijg of gefluister van al die Hollywood-acteurs en actrices mee. Vaak liggen ze in een veld met hooikoortsbloemen (!) of duiken ze een paar rondjes in een zwaar vervuilde oceaan. Why. Het is zoooo frikkin cringy allemaal. Kijk, ik heb echt een aardige parfumcollectie hoor. Omdat het kan. Dus no hate naar het product zelf. Maar dat is níet omdat ik me heb laten overhalen door Dua Lipa. Die in de commercial heel moeilijk kijkend moet uitstralen dat ze de vrouw van de wereld is. Omdat ze naar lavendel ruikt, geplukt door Yves Saint Laurent persoonlijk, terwijl de beste man allang dood is. Snap je. Het is gewoon intens hinderlijk.

Waar ik met sommige voedsel-ads of commercials nog weleens denk: ‘oww dat nieuwe chipje met bijzondere flavour wil ik wel proberen!’ Nogmaals, dat heb ik niet bij parfumreclames. Niet als Natalie Portman heel geforceerd de vrije vrouw speelt en vet hysterisch een heel rozenveld bij elkaar zit te krijsen. Dan denk ik niet: ‘Ahhh, ik wil ook in precies die Miss Dior-vibes zitten, kom ik koop een flesje.’ Dat gezegd hebbende: Zara hou op met mij en hou op met die story telling went wrong op de parfumverpakking. Ik weet dat jullie relevant zijn omdat Zara-parfum goede dupes (schijnen te) zijn van de duurdere merken. Maar investeer in godsnaam een fortuin in een goede copy writer en dan hoor je mij niet meer. Zo en nu ben ik klaar met mijn rant. 

Hasta Luego mensen!