Snaveltje dicht, oogjes open.

Zullen we het eens even hebben over opticiëns? Want ik vind daar wat van. Vorige week moesten boyfriend en ik even langs de Eyewish. Nou, I wish I never did. Opeens wist ik waarom ik de laatste tien jaar niet bij een opticiën was geweest en waarom ik altijd online brilletjes bestel. 

Want waarom hangt er bij de meeste opticiëns altijd zo’n intense grafstemming? Alsof je een begrafenis van een brillenkoker bijwoont. Van die kistendragers die dan opeens vanachter een muurtje op je af komen en vragen of ze je kunnen helpen met een troostzakdoekje en een nieuwe bril. Ze zijn ook altijd zo stijf, die peoples van brillenwinkels, moh. De brillen zijn meestal wel soort van hip, maar het personeel moet dat vooral niet zijn? Heel gekke beredenering hebben ze daaro. Maar het is gewoon waar. Dat steriele ook altijd qua interieur. De pretenties alsof ze een compleet medische staf in huis hebben die paraat en klaar staat om je brillenglazen van -20 aan te smeren. Hallo, je bent opticiën. Daar hoef je geeneens geneeskunde voor te studeren. Dus hou op met die semi-dokterachtige shit. Je hebt gewoon geïnvesteerd in een oogmeetapparaat that’s it. Verder heb je geen snijtafel en je bent geen chirurg. Je redt geen levens, je verkoopt brillen.  Hou op met je arrogantie hoor.

Maar goed, ik wil niet de hele tijd nasty doen. De meeste brillen die die begrafenisondernemers verkopen zijn op zich prima. Want ze ‘voeren’ ook merkmonturen die net een iets meer fancy uitstraling hebben dan de drie-voor-de-prijs- van -1-brillen die ze standaard als vogelverschrikkers in de zaak hebben staan. Wie koopt die shit. Ja, mensen met wansmaak. Maar goed, je kunt zoals gezegd prima brillen kopen, maar nogmaals, de mensen zelf zijn bepaald niet geboren met het entertainergen. Zoveel is (mij) duidelijk. En precies dát is zo bepalend voor de sfeer in zo’n brillenwinkelt. Want sinds wanneer is ‘ik verkoop brillen en lenzen zodat je de eeuwige jachtvelden goed kunt zien’ een verdienmodel?

Welke brillenwinkel ik dan wel reccomend? Dat moet Ace & Tate zijn. Jaaaa! Ok, ze hebben een extreem hoog hipster vibe over zich waar niet iedereen mee om kan gaan.  Maarrrr, in de winkel wordt je sws met rust gelaten. De balie (ten minste, die in Rotterdam in elk geval) zit helemaal achterin rechts in de zaak. Dus je kunt heel chill brillen passen zonder dat iemand in je nek hijgt en je daarmee een nekhernia bezorgt. Je krijgt eigenlijk pas te maken met het personeel als je erom vraagt. Of als je een brilletje afrekent. En het allerbelangrijkste is hun uitstraling. Het interieur van een Ace & Tate-winkel is vrij minimalistisch zonder sfeerloos te zijn. Het oogt heel ruimtelijk en door de betonnen vloeren industrieel. Je hebt gelijk zin om op een skateboard langs alle brillen-tik-‘m-aan te gaan. Nergens staat een Karen je als een BOA te bespioneren of je wel voorzichtig met die brillen staat te doen. Iets wat they always do at Eyewish, Pearle en Hans Anders. Vergeet ik nog winkels?

Tot zover wat ik vind van de stand van zaken in Nederland wat betreft brillenwinkels. En daar ben ik niet mild over, helaash. En ben je al allergisch geworden voor al die brillenwinkels door mijn rant? Geen probleem. Go find Charlie Temple, de beste online brillenboer met de meest speedy service evah.

Zo nu is deze brilsmurf echt klaar met haar La Lunettes-verhaal. Bye!