VIER DINGEN DIE JE MÓET WETEN OVER NELLY

In de rubriek VIJF DINGEN DIE JE MOET WETEN, deze keer vier dingen die je moet weten over rapper Nelly. Omdat het kan. Een compact verslag van zijn concert van zondag 15 mei in 010.

1. Nelly is een country boy uit Austin, Texas, zonder sterallures.
Dat merkte je aan zijn hele presence, zijn nuchtere swag. Dat hij een Grammy Award-genomineerde gap is (negen keer) en überhaupt drie keer Grammy Award-winnaar, maakte hem niet onverschillig in zijn performance. Nee, Nelly was de hele avond aan en vooral into the audience. Hij zong zijn strak geproduceerde Southern Style Hip Hop-nummers perfect, zonder heel clean te zijn. Nelly was King of the Hill, maar dan zonder de grootheidswaanzin van Kanye West. Zonder de kapsones van zijn concullega’s uit de Eastside en Westside. Het optreden neigde daardoor soms zelfs naar een beetje braaf. De geprojecteerde Nelly-video’s vol kronkelende schaarsgeklede sexy ass gals waren tof en hot, maar de broeierige 90′-sfeer in die filmpjes werd bij lange na niet gehaald op het podium en in de zaal (op één moment na. Zie punt 2).

En toch was het optreden supervet. Ondanks, of beter dankzij Nelly ZS. Blije, sympathieke Nelly Zonder Sterallures. Nelly is geen Drake. Want Nelly is namelijk Nelly van Nellyville. Dus werden we niet lastiggevallen met het stompzinnige ‘Amsterdam, are you readayy?!’ (had ie ook niet levend gered in 010). En ook werden we niet steeds gevraagd om halverwege een nummer te figureren als zangkoortje met de schamele tekst ‘hey hoo thro your hands up in the air’. Zo rete-irritant als artiesten vragen het publiek mee te zingen en dan zelf gewoon niet meezingen. Nee, Nelly zong uit volle borst en diepe overtuiging de epische tracks Ride Wit Me, The Fix, Hot In Herre, Dilemma. Onder andere. En wij zongen en bounceten als amateur-rappers bloedfanatiek met hem en zijn crew mee. Een rapconcert hoort eigenlijk gruwelijk te zijn. Nelly’s optreden was gewoonweg gruwelijk gezellig.

2. Een Nelly-meisje is cool, sexy en doodgewoon tegelijk. Net als Nelly zelf.
Een Nelly-meisje is 22 jaar oud. En 32 lentes. Of 42 jaar jong. Nelly-meisjes van verschillende generaties stonden zondagavond broederlijk naast elkaar te twerken op de pompende tracks van de rapkoning uit het machtige 90’s-tijdperk. Meisjes zonder attitude (net als Nelly). Ze straalden allemaal hetzelfde uit naar hun soortgenoten. Zo van ‘wij krabben elkaars ogen niet uit met bad ass outfits. Neen, wij gunnen elkaar gewoon een heerlijke Nelly-avond.’ Daarnaast had Nelly zelf prima zijn huiswerk gedaan en wist nonchalant een staalkaart van heel doodgewone Nelly-meisjes op het podium te trekken: een voluptueuze Hollandse deerne, een sexy langbenige Surinaamse en een pittige Hindoestaanse chickie. Alledrie werden ze getrakteerd op Nelly-tracks. Door mr. Nelly himself semi-zacht in hun oren gezongen. Drie bloedgeile Nelly-nummers lang zag het vrouwelijke publiek gifgroen van jaloezie, deze kroepoek incluis.

3. Nelly’s fans-verwachtingsmanagement kan beter
Omdat Justin Timberlake momenteel in Europa is op promotour voor de animatiefilm Trolls, had ik wel een fijn verrassingsoptredentje van hem verwacht bij ome Nelly. Ik ben namelijk nog steeds de grootste fan op aarde van de collab tussen Nelly en Timberlake’s vroegere boyband ‘NSync, dat resulteerde in het legendarisch lekkere Girlfriend. Maar helaas, no Justin, no glory.

4. Nelly-merchandise sucked big time
Want hoezo verkoop je alleen een paar armoeiige strap backs met de fantasieloze opdruk ‘Nelly’ erop? Ik had caps en shirts laten drukken met ‘Must Be the Money’ en ‘Hot in Herre’ erop. Ik ga het je zeggen, die hadden ze in tien seconden tien keer uitverkocht. Ook ernstig gemiste kans: de Nelly-pleisters, ooit het handelsmerk van de rapper. Die legendarische plakbandjes hadden hier by far de leukste gadget kunnen zijn. Want hoeveel kost een palet pleisters naturel nou eigenlijk? Precies, helemaal niets.

Op zondag 15 mei gaf rapper Nelly een concert in Annabel Rotterdam, als onderdeel van zijn Europese The Fix Tour 2016.

PS: voor de meer visueel ingestelde mensen: check Het Aapje’s instagram voor exclusieve Nelly-beelden.