VIJF DINGEN DIE JE MÓET WETEN OVER DE HORECA AVOND

Kapotgeplugd op Facebook, berucht gemaakt door de bezoekers: de Sorry Schat, T Loopuyt Horeca Avond. Een sexy collab tussen cocktailbar Noah Rotterdam en het Schiedamse Loopuyt Gin. Een avond oorspronkelijk bedoeld voor hardwerkende horecapeeps die na een week buffelen, snakken naar een potje TLC. De vierde editie van dit event, die nu al de legendarische status heeft bereikt, was afgelopen maandag. En ik was dabei om te witnessen wat jullie móeten weten over dit fenomeen.

1. Horeca Avond is altijd op maandag als de rest van Nederland burgerlijk op de bank zit te Netflixen.
Voor de totale leken onder ons: horecapeeps werken zich de ballen uit de broeck voor ons. Vaak van dinsdag t/m zondag. En jeweet, gedurende werktijd no booze. Dus eigenlijk zijn ze permanent aan het booze-vasten-werken zodat jij en ik een supertoffe avond kunnen twerken. Omdat op maandag veel horeca dicht is, striken al die horecagekkies back op maandagavond. Een avond waarin ze hun eigen playground creëren. Waar ze lekker King and Queen of the Hill kunnen zijn. Deze Sorry Schat T Loopuyt ís dus zo’n avond. Erikson Almeida Lima van Noah had mij al eerder gevraagd langs te komen. In eerste instantie dacht ik: wtf moet ik tussen al die horecadudes- en dudettes? Maar goed, dat Netflix is zóóó overrated. En dit soort avonden, daar heb je het tien jaar later nóg over. Daarom.

2. Op Horeca Avond drínk je. Eten doe je thuis. En doe maar veel ook.

Als zo’n crazy avond als deze op de planning staat, beter eet je goed van tevoren. De hele dag op een in spelt gemarineerde krop sla gekauwd? Forget it. Hark gewoon een palet met BBQ-dingen naar binnen voor die rock solid bodem, want anders: zie punt 4. Weet je, die Loopuyt gins zijn namelijk best nog een dingetje. Ben je beginnend gin tonic-drinker en lukt het je niet echt om volwassen te worden? Klap dan vier Loopuyts achterover, en je bént het. Trouwens, achter de bar werd me toch een partij volwassen gesnackt. Zo hee. Deze aap kreeg zowaar de enige echte Solid Cocktails bonbon gevoerd. Een bonbon-unit van pure chocola, gevuld met Loopuyt gin. Serieus snoep voor gevorderden want holy shit, wat was dit héftig. Een zak bananenschuimpjes in één keer leegeten is hier niets bij. Ik zweer het je.

3. Horeca Avond be like sociëteitsavond. Maar dan zonder studenten

Deze Noah Loopuyt collabo heeft een vet studentikoos karakter. Hoe later, hoe insaner. Hier, een paar features van de avond met superhoog Feuten-gehalte: a) het tijdelijk ombouwen van een ruimte. Het restaurantgedeelte wordt strak getweakt naar boksring. Elke maand battelen hier de gast-startender en profbokser slash Rotterdammert Stephen Danyo tegen elkaar. Geinige Loopuyt-gimmick dit, inclusief sexy rondemiss. b) er loopt een nestor rond. Namelijk Jan van Stigt Thans, Mr. Loopuyt himself. Een nestor heb je nodig op avonden als deze. Want hij is diegene die kijkt en ziet dat het goed is. c) gadgets all over the place die je in een onbewaakt moment moet kunnen jatten. Check de ijsgecarvede tijgerkop die boven de bar hangt te kwijlen. En de Loopuyt boks-stootkussens in de vorm van longboards. Heel chill voor aan de muur deze dingen. d) brullende barmannen. Geef die gasten een megafoon en het zijn net stuurmannen die (drank)commando’s schreeuwen. Had ik al verteld dat de barguys shirtless waren?

4. Op Horeca Avond mag je dus crazy doen. Behalve op de toiletten. Duh.
Ik leg het uit. Horecamensen wéten dat het toilet domein is van lamme jongens&meisjes, die het presteren hun mini 3-gangen diner, in zes gangen brakend door het toilet te flushen. Plus, alle drank die ze hadden besteld (mensen die mij kennen gaan nu heel hard lachen. Geen idee waarom). Anyway, horecatijgers zijn getraind in het spotten van toiletsituations die niet deugen. Ik was getuige van zo’n actie. Op gegeven moment bonkte ik hard mee op een toiletdeur om de ladypersoon eruit te krijgen. Er kwam namelijk geen reactie op onze geplande toiletinval. En net toen ik Kung Fu Panda op de deur wilde plegen, kwam een andere horecachick de ladies room binnenwandelen. Rustig opende ze de deur: toilet was leeg, no drama. Moraal van dit verhaal: dat het een genânt moment was (want deur zat dus helemaal niet op slot). Maar vooral de alertheid van horecapeeps. Of er nou wél iets is, of niet: you need them during gigs like these, just to be sure.

5. Op Horeca Avond grommen horecatijgers niet
Oh my, wát een lobi onder horecamensen. Na middernacht vlogen gasten wild in elkaars armen (kan ook aan de gin tonics liggen). Ondergetekende hoefde maar één keer met de wimpies te knipperen en hoppa, een dude hing aan haar monkeytail (kan ook aan de gin tonics liggen). Gin tonics of niet: er zweven hier alleen maar positieve ionen in de lucht. Daarover gesproken; die horecatijgers hingen echt binnen no time in de kroonluchters, blije eikels zijn het. En in Noah hángen geeneens kroonluchters. Dus dat. En zo ging de nacht soepel verder. Licht geduw (want de Ark zat vol), werd op gegeven moment subtiel geknuffel. Gebrul werd later op de avond lief lallen (ik verstond op gegeven moment serieus helemaal níemand meer). Best schattig, deze horecatijgers.

* De Sorry Schat T Loopuyt Horeca Avond is een maandelijks terugkerend event en is een coproductie van Noah met Loopuyt Gin. Gin Tonics zijn deze avond € 6,50 (koopje). Met elke editie een andere startendertoppert. De Loopuyters en de Noah-brigade staan er uiteraard altíjd te shinen. Ze knallen geraffineerd kneiterlekkere gin tonics over de bar en tappen bier met een snelheid alsof ze supergedehydrateerde festivalgangers aan de bar hebben staan. Meanwhile draait Freddie Mercure de vetste plaatjes waardoor stilstaan godsonmogelijk is. Pretty intense allemaal.

Check Noah’s Facebook voor het event zelf en voor de epic pics van Rosa Quist. Maar zelf gaan is beter. Ook als je nog nooit bier hebt getapt, cocktails geshaked of oesters hebt uitgeserveerd. I promise, dit is de incrowd gig die wél tof is voor outsiders. Ter illustratie: ik dacht om 22.30 ‘even sfeertje mee te pakken’ voor mijn blog. Toen ik klaar was met m’n real time observaties was ik zes uur verder. Voor de on spot recap van deze meesterlijke avond quote ik mijn favo schrijver aka grootse drinkenbroeder uit de vorige eeuw:

“Don’t bend; don’t water it down; don’t try to make it logical; don’t edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly.”
― Franz Kafka