Wat was het hier fantastisch!

Ik liep vorige week als een blije aap drie dagen lang op een gigantische filmset rond. Volgebouwd met parken, brede straten, knusse biercafé’s, bistro’s en een rivier. De setting was vrij industrieel, ongepolijst met hier en daar beigekleurige gebouwen in neoclassistische stijl. Niet alleen de omvang van de filmset maakt indruk, maar vooral de figuranten zijn hier on point en in volledige harmonie met de filmset. Alsof ze daar al jaren wonen. Ze stralen swag en rust tegelijk uit. En ja, ik weet zelf dat hipster bijna tot een scheldwoord is verworden, maar alle figuranten hier waren hipster af. De haarlok, de tote bag, precies de goede kleur gestifte lippen, de noncha New Balance-sneakers, de zorgvuldig afgetrapte Vans. Het klopt allemaal als een bus.

Wandelend door een van de vele parken, viel ik helemaal van mijn stoel (waar ik niet op zat) van verbazing. Alle figuranten, van baby op stukjes gras kauwend, studenten weggezonken in studieboeken tot groepjes vrienden knus aan de picknick; alles en iedereen was civilized aan het recreëren. Want dat was het. Geen luidruchtig geschreeuw, geen harde en hoekige non-verbale communicatie. Iedereen was gewoon oprecht aan het chillen, weggezonken in een tijdsvacuüm waar je U tegen zegt. Ik trof dit soort taferelen overal op de filmset aan. Hipster gasten achter hun laptopje op een bankje achter een oud kerkje. Vriendinnen rustig keuvelend aan de koffie bij een vegan lunchtent. Er wordt hier sowieso veel gelezen in de ‘openbare ruimte’. Zeer rustgevend om te zien (en een reminder dat ik zelf wat meer moet gaan boekenwormen doen). Wie is toch de regisseur van deze grotesk rustgevende film? En welk genie verzint deze weidse, immense set gevuld met hipster chillaxte mensen? Hallo locatiemanager en casting director!

Mijn favoriete foto uit de collectie van de Helmut Newton Foundation, Jebenstrasse 2
Mijn favoriete foto uit de collectie van de Helmut Newton Foundation, Jebenstrasse 2

Thanks dat ik mijn ogen zo royaal bij je de kost mocht geven, Berlijn. Juist ‘de filmset’ Berlijn. Want je bent als een film, gezien door de ogen van vele gelijkgestemden. Ich komme bald wieder!

Dit blog en alle genoemde plekken zijn geïnspireerd op de volgende locaties:
– Kastanienallee en Zionskirchplatz (lunchen, borrelen en bieren)
– Les Valseuses (Franse bistro) en de U-bahn aan de Eberwalderstrasse
– Unter den Linden 6 (Humboldt Universiteit)
– De parkjes bij de Kastanienallee en bij Museuminsel aan de Spree

Speciale dank aan vriendje Pieter Guldemond die mijn tweede keer Berlijn zo geweldig heeft gegidst gedan hat(?)?.